سيستم مديريت محتواي ياس/دفتر امام جمعه بخش چترود

جاذبه های گردشگری شهرستان زرند (1)


در آستانه طلیعه بهار و تحول دلها و طبیعت هستیم، فرا رسیدن نوروز و سال نو که شکوفا شدن گلها و درختان را بشارت می دهد، را به هموطنان ارجمند خصوصا همشهریان عزیز تبریک و تهنیت عرض می نماییم و از خداوند متعال مسئلت داریم تا در سال نو، دلها را مهربان و عشق و محبت به یکدیگر را در وجود ما دو چندان فرماید.

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b446.jpg

تعطیلات نوروزی فرصتی خواهد بود تا همشهریان ارجمند، علی الخصوص مسافران عزیز نوروزی که قصد سفر به دیار پُر مهر و زرخیز زراوند را دارند، برای دیدن جاذبه های تاریخی، مذهبی و گردشگری برنامه ریزی نمایند تا با گذراندن ایامی خوش و به یاد ماندنی از مراکز فوق و مردمان نجیب و مهمان نواز شهرستان زرند، خاطره ای زیبا و فراموش نشدنی داشته باشند.

شهر زرند که در سابق زراوند خوانده می شده است، در قرون گذشته از ایالت های مطرح و استراتژیک کرمان به شمار می آمده است. از موارد کهن بودن زرند، آثار و بناهای تاریخی این شهر می باشد، آثاری که تا اوسط دهه ۵۰ در گوشه و کنار شهر زرند به چشم می آمد و به مرور زمان دست خوش حوادث غیر مترقبه به خصوص زلزله ها و یا توسط افراد ناآگاه، طعمه بیل های غول پیکر مکانیکی شدند.

قدیمی ترین مراکز تاریخی زرند که امروزه جای خود را ساختمان های مدرنِ مسکونی، تجاری و مذهبی امروزی داده اند، قلعه ها، برج و باروها، نقاره خانه ها، حمام ها، یخدان ها، مساجد، آب انبارها، کاروانسراها، مراکزحکومتی، بازارها و سایر مراکز بوده اند که پرداختن به هر کدام از آنها در این مقال کوتاه نمی گنجد و هر کدام مباحث جداگانه ای می طلبد.

اماکن مذهبی زرند، به خصوص بنا های قدیمی، امامزاده ها و مساجد با قدمت زیاد که خوشبختانه تعدادی از آنها با وجود بروز حوادث طبیعی (زلزله) هنوز پا برجا و سالم مانده اند.

در حوزه مناطق گردشگری و تفریحی، شهر زرند در گذشته های نه چندان دور به برکت آب چندین قنات که معروفترین آنها، آشت آباد، ریحان، زرندوئیه، جنت، شاهرخ آباد و… از درون باغات، خانه ها و معابر می گذشتند و اهالی در جهت استفاده و بهره وری از آب قنوات با کاشتن انواع درختان میوه (توت، انار، انگور و انجیر و…) و درختان سر به فلک کشیده (شونگ، پَتک، سرو مخلوطی، سرو چتری، مجنون و…) در مجموع شهر زرند را به منطقه ای سبز و با صفا تبدیل کرده بودند، به طوری که بلندی درختان داخل خانه ها، دیوارهای حصار هر خانه ای را تحت پوشش خود قرار داده بود تا آنجا که هر تازه واردی تصور می کرد که در میان جنگل انبوه با درختان گوناگون قرار دارد.

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b447.jpg

بی مهری طبیعت که خشکسالی های متوالی رابه دنبال داشت، نه تنها باعث خشک شدن قنوات گردید، بلکه تاثیرات نگون بخت خود را به دامنه سرباغ و مراکز ۱۶گانه آسیاب های آبی قدیم (۸ کیلومتری شهر زرند)، گذاشت و درختان چندین ساله که سایه آنها تفرجگاه اهالی زرند، رفسنجان و حتی کرمان بود، به کلی خشک نمود.

به رغم قهر طبیعت، امروزه مناطقی هر چند دورتر از مرکز شهر، محل گردشگری و تفریح با درختان سبز و سایه سنگین خود شاهد حضور مردم هستند که اسامی آنها در بخش مربوطه آمده است.

آثار تاریخی زرند


قدیمی ترین اثر با ارزش تاریخی زرند که شگفتی کارشناسان و مهندسین معادن خاک شناسی و باستان شناسان خارجی و ایرانی را به همراه داشته است، جای پای «دینوزور»های این شهر است.

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b448.jpg

حیوان عظیم الجثه مذکور که از خانواده “دایناسورها” می باشد و حدود ۷۰ تا۷۵ میلیون سال قبل در آمریکای شمالی و مغولستان می زیسته اند که جای پای خود را در تپه ای واقع در روستای ده علیرضا (حدود ۱۵ کیلومتری شرق زرند) به جای گذاشته اند. (جهت اطلاعات بیشتر به صفحات ۱۷۰ تا ۱۷۳ کتاب از زراوند تا زرند مراجعه فرمائید).

اثر تاریخی دیگر زرند، مربوط به کشف شیء زیر خاکی مربوط به دهه اول قبل از میلاد (حدود ۳۰۰۰ هزار سال قبل ) می باشد. شیء مربوطه اکنون در زیرزمین موزه مردم شناسی تهران نگهداری می شود که به نام زرند کرمان به ثبت رسیده است.

از دیگر آثار تاریخی زرند که خوشبختانه تا امروز سالم مانده و به خوبی از آن نگهداری شده است، مسجد حسینیه قلعه می باشد. این مسجد که از نظر معماری به سبک مسجدجامع (قدیم) ساخته شده و از مراکز تاریخی و مذهبی به شمار می آید، در جنوب حسینیه قلعه واقع شده و متولی کنونی آن علی ابراهیمی (فرهنگی بازنشسته) می باشد.

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b449.jpg
قسمت جنوبی مسجد حسینیه قلعه زرند یادگاری از دوران زندیه می باشد. قدمت تارخی حسینیه قلعه زرند به روایتی به ۸۰۰ سال قبل و به روایت کتب تاریخی، یادگاری از اواخر دوره زندیه محسوب می شود که در قدیم مردم زرند به دنبال ریزش باران های سیل آسا به مسجد مذکور پناه می بردند.

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b450.jpg

http://yascms.ir/emam/gozaresh/b451.jpg

یکی دیگر از آثار تاریخی زرند که حدود ۲ کیلومتری شمال شهر زرند واقع شده آب انباری است که در تابستان سال ۹۲ از طریق حاج علی اکبر امرالهی (معتمد و سرشناس ۸۵ ساله) معرفی شد.

آب انبار مربوطه که به آب انبار سلیمه معروف است، گویا توسط زنی خَیر به منظور استفاده کاروان ها و زائرانی که عازم مشهد مقدس بودند، در شش فرسخی شهر زرند ساخته شده است.

در شرق آب انبار دو اتاق که سقف آنها با سنگ های بیابان احداث شده، دیده می شود. در این مرکز تاریخی که محل اطراق کاروان ها بوده است، جایگاه نگهداری اسب های مدیران کاروان در آن تعبیه شده است و همچنین در شرق این آب انبار، اتاق مخصوص بر پایی نماز دیده می شود که قرن ها بعد از احداث آب انبار و ساختمان، حدود ۸۰سال قبل ساخته شده است که توصیه می شود تا مردم بزرگوار زرند و حتی مسافران نوروزی از آثار فوق که در زمینی مسطح بنا گردیده و همچون نگین تاریخی در وسط بیابان خودنمایی می کند، دیدن فرمایند.

(اقتباس ازکتب تاریخی ” از زراوند تا زرند” تالیف مرحوم حسن سهرابی زرندی و “پیشینه شهرداری و شورای شهر زرند” تالیف مهدی سهرابی زرندی )

انتشار در سایت: سيستم مديريت محتواي ياس/دفتر امام جمعه بخش چترود
نویسنده: عرب
لینک مستقیم: http://www.yascms.ir/index.php?module=News&do=View&id=5430